Ücretsiz karbon ayak izi hesaplama platformumuzun kullanıcıları arasında yer alın. Net sıfır yolculuğunda öncü olun!

TSRS

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları

TSRS, şirketlerin sürdürülebilirlik ve iklimle ilgili risk ve fırsatlarını belirlemelerini, bu çıktıların finansal göstergeler üzerindeki etkilerini analiz edip raporlamalarını zorunlu kılan bir uyum mevzuatıdır.

TSRS landing img

Kamu Gözetimi Kurumu tarafından belirlenen kapsamda olan kurumların 2025 yılı itibarıyla, bir önceki yılın verileri üzerinden yıllık olarak beyanda bulunması zorunludur.

TSRS 1 ve TSRS 2 Nedir?

tsrs 1

TSRS 1, şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili finansal bilgilerinin, iş modellerinin ve değer zinciri boyunca paydaşlarını ve çevreyi nasıl etkilediklerinin bildirimidir.

tsrs 2

TSRS 2, işletmelerin iklimle ilgili risk ve fırsatlarını belirlemelerini ve bu çıktıların finansal strateji üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde raporlamalarını sağlar.

TSRS, bir sürdürülebilirlik raporlaması değildir; uyulmaması durumunda cezai yaptırımların olduğu bir standarttır. Türkiye’deki kurumları kapsayan bir mevzuat olmakla birlikte International Financial Reporting Standards (IFRS) gibi diğer uluslararası finansal raporlama standartları ile entegre bir şekilde raporlandığında, şirketlerin iklim ile ilgili fırsatlara dair içgörü ve global ölçekte prestij kazanmasını sağlar.

TSRS Neden Önemli?

TSRS zorunlu bir uyum mevzuatının ötesinde rekabet gücünü artırmak isteyen kurumlar için bir stratejik fırsat penceresidir. Yatırım kararları ve risk yönetimi süreçlerinde şeffaflığı artırarak şirketlerin finansal istikrarını ve piyasa değerini güçlendirir.

Semtrio’nun TSRS danışmanlık hizmeti ile uyum sürecini avantaja çevirin ve pazar değerinizi artırın.

Semtrio TSRS Hizmeti Neyi Kapsıyor?

1

Mevzuata uyum sürecinde risklerinizi ve fırsatlarınızı belirleyin.

2

İklimle ilgili risk ve fırsatların bilançonuz üzerindeki etkisini hesaplayın.

3

Mali beyanlarınızı global regülasyonlar ile uyumlu hale getirin.

4

Paydaş etkileşimlerinizi güvenilir ve şeffaf raporlamalarla güçlendirin.

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) hakkında daha fazla bilgi almak ve uzman ekibimizle tanışmak için bize ulaşın!

Nasıl Yapıyoruz?

Firmanızın sürdürülebilirlik ve iklim ile ilgili hedeflerini ve mevcut iş süreçlerini göz önünde bulundurarak size özel belirlediğimiz stratejiler aracılığıyla TSRS beyanınızı hazırlıyoruz.

TSRS Kapsamındaki Şirketler

KGK tarafından belirlenen kapsam listesinde yer alıp almadığınızı TSRS 1 & TSRS 2’ye Genel Bakış dokümanımızdan kontrol edebilirsiniz. KGK’nın belirlediği kapsam dahilindeyseniz üç senaryodan size uygun olanı takip etmeniz gerekir:

SPK

6362 Sayılı Kanun uyarınca Sermaye Piyasası Kurulunun düzenlemeleri ve denetimine tabi şirketler.

Borsa İstanbul

Borsa İstanbul Piyasalarında faaliyet gösteren şirketler.

Sigorta, Reasürans ve Emeklilik

5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu ile 4632 Sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamında faaliyet gösteren şirketler.

BDDK

5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumunun düzenlemeleri ve denetimine tabi olan şirketler.

correct sign

500 Milyon TL

Aktif toplamı 500 milyon Türk lirası ve üzerindeki şirketler.

correct sign

1 Milyar TL

Yıllık net satış hasılatı 1 milyar Türk lirası üzerindeki şirketler.

correct sign

250 Çalışan

Çalışan sayısı 250 ve üzerinde olan şirketler.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde yer alan bankalar dışındaki tüm bankalar eşik değerler gözetilmeksizin raporlama yapmakla yükümlüdür.

TSRS Uygulama Takvimi

2025 & 2026 Yılları (Geçiş Dönemi)

KGK'nın belirlemiş olduğu kapsam dahilindeki şirketler, ilk dönem beyanlarını 1 Ocak 2024 - 31 Aralık 2024 tarihlerini kapsayacak şekilde gerçekleştirmekle yükümlüdür. Herhangi bir standart zorunluluğu olmadan Kapsam 1 ve Kapsam 2 hesaplamalarının yapılması zorunludur.

2027 ve Sonrası

TSRS kapsamına dahil şirketler, konsolide bilançolarında yer alan tüm ana ortaklık ve bağlı ortaklıklar için Kurumsal Karbon Ayak İzi verilerini hesaplamakla yükümlüdür. GHG Protocol standardı ile uyumlu olarak Kapsam 1, Kapsam 2 ve Kapsam 3 emisyonlarının hesaplanması yükümlülüğe dahildir.

Zorunlu Emisyon Hesaplamaları
Kapsam 1 Kapsam 2 Kapsam 3

2025 & 2026 Yılları (Geçiş Dönemi)

check sign check sign

2027 ve
Sonrası

check sign check sign check sign
question icon

SIKÇA SORULAN SORULAR

TSRS 1 ve 2’nin farkı nedir?

question state

TSRS 1, şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili finansal bilgilerini, iş modellerini ve değer zinciri boyunca paydaşları ve çevre üzerindeki etkilerini bildirmelerini gerektirir. TSRS 2 ise işletmelerin iklimle ilgili risk ve fırsatlarını belirlemelerini ve bu çıktıların finansal strateji üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde raporlamalarını sağlar. Her iki standart da şirketlerin performansını ve finansal etkilerini şeffaf bir şekilde raporlamayı amaçlamaktadır.

Kimler TSRS kapsamına dahildir?

question state

Kamu Gözetimi Kurumu’nun (KGK) yayımladığı listede yer alan şirketlerden BDDK’ya tabi olan ve TMSF yönetiminde olmayan bankalar bu kapsamdadır. Ayrıca BDDK’ya tabi olmayan ancak 500 Milyon TL aktif toplamı, 1 Milyar TL yıllık net satış hasılatı ve 250 çalışan sayısı eşik değerlerinden en az ikisini art arda iki yıl boyunca aşan şirketler de bu kapsama dahildir.

TSRS ne zaman hazırlanmalıdır?

question state

TSRS kapsamında yer alan şirketler, 2025 yılı itibarıyla her yıl bir önceki yılın verileri üzerinden yıllık olarak beyanda bulunmakla yükümlüdür. İlk beyan dönemi, 1 Ocak 2024 - 31 Aralık 2024 tarihlerini kapsayacak şekilde gerçekleştirilecektir

TSRS kapsamında hangi emisyonlar açıklanmalıdır?

question state

TSRS kapsamında yer alan şirketlerin, 2025 yılında TSRS 2 beyanları ile Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını hesaplamaları gerekmektedir. 2026 yılında TSRS 1 ve 2 kapsamında beyanda bulunmaları ve Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını hesaplamaları zorunludur. 2027 ve sonrası için ise, konsolide bilançolarında yer alan tüm ana ortaklık ve bağlı ortaklıklar için Kurumsal Karbon Ayak İzi verilerini hesaplamalı ve Kapsam 3 emisyonlarını açıklamaları gerekmektedir.