Ücretsiz karbon ayak izi hesaplama platformumuzun kullanıcıları arasında yer alın. Net sıfır yolculuğunda öncü olun!

Eko Etiket Yönetmeliği

Eko Etiket Yönetmeliği

Blog-Post-Image

Eko Etiket (Eco Etiket) Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Çevre kirliliğinin her geçen gün daha da artması, bilinçsizce yapılan enerji tüketimi ve küresel ısınma problemleri insanların yavaş yavaş bilinçlenmelerini sağlamıştır. Yeşil bina uygulamasına geçilmesi ve enerji tüketiminin azaltılmaya çalışılması bu adımlarda sadece bir kaçıdır. Eko etiket uygulaması da bu tarz çevre dostu uygulamalardan bir tanesidir. Eko etiket, doğaya ve çevreye zarar vermeyen ürünlerin üzerine basılan etiket anlamına gelmektedir.

Dünya nüfusunda yaşanan artışın çevre kirliliğini arttırması bu uygulamasının önem kazanmasına neden olmuştur. Eko etiket uygulaması ilk olarak Amerika’da başlamış olsa da günümüzde Türkiye’de de uygulanmaya başlamıştır. Amerika’da 1992 yılında başlayan bu uygulamanın amacı insanların ekolojik olan çevre dostu ürünlere yönelmesini sağlamaktır. Bu sayede çevreye verilen zarar en aza indirgenecektir. Bu amaçla başlanan uygulama başarılı olmuş ve Türkiye dahil daha birçok ülkeye yayılmayı başarmıştır.

Eko Etiket Yönetmeliği

Eko etiket her türlü hizmet grubuna uygulanabilmektedir. Kişisel bakım ürünleri, deterjanlar, giyim ürünleri ve mobilyalar dahil daha birçok hizmet grubuna uygulanması mümkündür. Bir ürünün eco etiket hakkı kazanması için bazı belli başlı kriterlere uygun olması gerekmektedir. Bu kriterlerden biri ürünün kullanım anında ve sonrasında doğaya zarar verip vermediğidir. Ürünü atıldıktan sonra bile çevreye zarar verip vermediği incelenecektir. Eco etiket hakkı kazanmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer kriter ise ürünün yapımında kullanılan malzemelerdir. Yapım sırasında kullanılan malzemeler doğaya zarar vermemiş olmalıdır. Bu kriterlere uyan tüm hizmet ürünleri eco etiket almaya hak kazanmış olacaktır.

Eko Etiket Örnekleri ve Avantajları Nelerdir?

Eko etiket uygulamasının en büyük avantajı insanları bilinçlendirmesidir. Çevre kirliliğine ve küresel ısınmaya dikkat çeken bu uygulama sayesinde insanlar biraz daha bilinçlenecek ve ürün alırken doğaya zara vermeden hazırlanmış olanlar tercih edilecektir. Bu yönü ile ürünleri avantajlı bir konuma sokan eko etiket, satışların artmasına yardımcı olacaktır. Bu ve bunun gibi daha birçok avantajı olan bu uygulama sayesinde üreticiler doğaya zarar vermemeleri için teşvik edilmiş olacaktır. Hem üretici hem tüketiciyi bilinçlendiren bu uygulama sayesinde doğaya verilen insan zararı en aza indirgenmeye çalışılmaktadır.

Bekleme Listesine Katılın
Emission Calculation Emissions

Sektöre dair en güncel haberler için yazılarımıza göz atın.

10 dk

Sürdürülebilirlik Yolculuğunda Yeni Adım: Responsible® Programı

Geçtiğimiz Haziran ayında, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum için büyük bi...

10 dk

Net Sıfır Hedefleriniz İçin En İyi 5 Karbon Yönetim Yazılımı

Karbon yönetimi işletmelerin net sıfır hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynuyor. Emisyon azaltma sürecinde, kar...

10 dk

AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Yönergesi (Corporate Sustainability Reporting Directive-CSRD)

Finansal Olmayan Raporlama Yönergesi Nedir? AB’de belirli şartları sağlayan büyük şirketlerin, 2018’den itibaren çevr...